Τα παιδιά στα χιόνια, χρήσιμες συμβουλές

Όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα λατρεύουν το χιόνι και τις βόλτες στα χιόνια. Ακόμα θυμάμαι τις εικόνες από τις βόλτες μας στα χιόνια σαν παιδί με την οικογένεια μου και τους φίλους μας. Ηταν το γεγονός του χειμώνα, περνούσαμε καταπληκτικά είτε πηγάιναμε για σκι είτε όχι. Ντυνόμαστε σαν κρεμμύδια και μάλλον κάτι ήξεραν οι μαμάδες μας, εμέις σαν γονεις τώρα πια τι πρέπει να κάνουμε; Σίγουρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε να περάσουμε τις επόμενες ημέρες μέσα στο σπίτι με φάρμακα.

Σε γενικές γραμμές και με δεδομένο ότι τα παιδιά μας είναι υγιή, μπορούν να χαρούν τα χιόνια άφοβα. Παρακάτω θα βρείτε απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές:

  • Ντύνουμε τα παιδιά σωστά, “παν μέτρο άριστον”. Εάν δεν επιλέξετε ζεστά ρούχα υπάρχει πιθανότητα να κρυώνουν πολύ ενώ εάν τα ντύσετε υπερβολικά ζεστά υπάρχει κίνδυνος να ιδρώσουν, και κατά συνέπεια να κρυολογήσουν.
  • Η μέθοδος “κρεμμύδι” βοηθάει πολύ! Επιλέξτε πολλά και ελαφριά ρούχα παρά λίγα και βαριά, για να έχετε την ευχέρεια να τα αφαιρείτε σε περίπτωση που τα παιδιά ζεσταθούν.
  • Ποδαράκια & Χεράκια καλυμμένα και ζεστα.
  • Σκουφάκι απαραιτήτως, μην αρκεστείτε στην κουκούλα του μπουφάν, τα αυτάκια τους καλύπτονται καλύτερα με το σκούφο.
  • Τα ζιβάγκο μπλουζάκια είναι μια καλή λύση. Καλύτερα φορέστε τα από μέσα για να κρατούν προστατευμένο το στήθος και το λαιμό του παιδιών. Από επάνω, προτείνουμε μπλούζα ή ζακέτα από φλις γιατί είναι ζεστό και μαλακό ύφασμα.
  • Για παντελονάκι προτιμήστε φόρμες κι όχι τζιν, γιατί το τζιν ύφασμα παγώνει και κρατάει το κρύο.
  • Οι γαλότσες είναι απαραίτητες και για να μην γλυστράνε τα παιδιά και για να μην βρέχονται τα πόδια τους. Σε κάθε περίπτωση, να έχετε μαζί σας μερικά ζευγάρια στεγνές κάλτσες γιατί θα χρειαστούν.
  • Γυαλιά ηλίου.
  • Ενυδατική κρέμα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον αέρα και βούτυρο κακάο ή βαζελίνη στα χείλη. Ο παγωμένος αέρας κι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και αφυδάτωση.

Αξίζει να σημειώσουμε για τα βρεφάκια, ότι τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγετε τις βόλτες στα χιόνια, το έντονο κρύο ή τον αέρα. Μην παρασυρθείτε και μείνετε κλεισμένη σε ένα cafe για να μην χασετε τη βόλτα και την παρέα, είναι αντίστοιχα επικίνδυνο Οι κλειστοί χώροι με πολύ κόσμο, όπου ο αερισμός είναι ανεπαρκής και η θερμοκρασία δεν ρυθμίζεται σωστά είναι γεμάτοι από ιώσεις που καιροφυλακτούν. Αφήστε το καλύτερα και μη στενοχωριέστε έχετε μια ζωή μπροστά σας για βόλτες και θα φτιάξετε αμέτρητους χιονάνθρωπους!