Παιδιά 1-2 ετών: Η εξέλιξη των δεξιοτήτων μέσα από το παιχνίδι με τις χάντρες Lalaboom
Μετά τα πρώτα γενέθλια, τα πρώτα λόγια, τα πρώτα βήματα και οι πρώτες προσπάθειες για ανεξαρτησία κάνουν την εμφάνισή τους! Τι συναρπαστική στιγμή για εσάς και το μωρό σας που μεγαλώνει!
Τα μικρά παιδιά γνωρίζουν άλλα παιδιά, αλλά μπορεί να προτιμούν να παίζουν ακόμα μόνα τους. Η κοινή χρήση και το μοίρασμα είναι δύσκολα για τα μικρά παιδιά και θα τα μάθουν με την πάροδο του χρόνου.
Για τα παιδιά, τα παιχνίδια είναι οι λέξεις τους και η διαδικασία του παιχνιδιού είναι η συζήτησή τους. Όσο περισσότερο παίζουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Να θυμάστε το παρακάτω: Η κατάκτηση μιας δεξιότητας αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξερεύνηση της επόμενης! Με άλλα λόγια, η κατάκτηση κάθε δεξιότητας εμφανίζει μια συγκεκριμένη ακολουθία που βασίζεται στην κατάκτηση της προηγούμενης δεξιότητας. Και παρόλο που η ακολουθία είναι κοινή σε όλα τα βρέφη ο ρυθμός κατάκτησης είναι διαφορετικός.
Έτσι, η κινητική ανάπτυξη των βρεφών μπορεί να χωριστεί σε δεκαπενθήμερα ή μήνες σε αυτή την ηλικία! Ωστόσο, αυτά τα βήματα δεν είναι σταθερά και εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τις εμπειρίες του βρέφους. Ο χρόνος κατά τον οποίο το βρέφος είναι σε θέση να εκτελεί διάφορες κινητικές ενέργειες εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τις ευκαιρίες πρόσβασής του σε αυτές, ποικίλλει ανάλογα με το περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο διεγείρεται το παιδί. Για παράδειγμα, η συνεχής ενασχόληση του παιδιού με τα lalaboom σε αυτή τη φάση βοηθά στην ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας του! Πλέον, πέρα από την εξερεύνηση των υφών, το νήπιο επικεντρώνεται στην προσπάθεια ξεβιδώματος των χαντρών και στην ανάμειξη των χρωμάτων.
Τα νήπια 14-18 μηνών ασχολούνται με σημαντικά περισσότερα σημεία κοινής προσοχής, ειδικά όταν αγωνίζονται να βρουν τη σωστή λύση σε μια δύσκολη στιγμή της επίλυσης ενός προβλήματος. Σε αντίθεση με τα νεότερα βρέφη, θα παρατηρήσετε ότι πλέον το παιδί σας τείνει να σας παρακολουθεί με προσοχή σε μια προσπάθειά να βρει τη λύση στο αίνιγμα «πως ανοίγουν οι χάντρες lalaboom».
Πως να χρησιμοποιήσετε τις χάντρες lalaboom σε αυτή την ηλικία
- Ενισχύστε ακριβώς αυτή την τάση αυξανόμενης προσοχής ενσωματώνοντας τα lalaboom σε άλλες δραστηριότητες πχ. στο μπάνιο, στην άμμο κτλ
- Βοηθήστε στη μείωση του άγχους αποχωρισμού χρησιμοποιώντας τα κρύβοντας κορδέλες ή υφάσματα μέσα στις χάντρες. Πείτε «κουκου-τσα» κάθε φορά που τα ανακαλύπτετε!
- Χρησιμοποιώντας τα σαν βάση για την εκμάθηση των χρωμάτων. Χωρίστε τα ανά χρώματα μπροστά στο παιδί και ζητήστε του να διαλέξει ένα από κάθε χρώμα για να παίξετε!
- Προωθήστε την τάση του για ανεξαρτησία δίνοντας του να επιλέξει με ποια lalaboom θα παίζετε κάθε φορά.
- Ενισχύστε τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού δίνοντας διάφορες χάντρες για να βιδώσει! Η κατάκτηση αυτής της δεξιότητας θα το ενθουσιάσει!
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι κάθε βρέφος καταδεικνύει το χαρακτηριστικό του πρότυπο ανάπτυξης, καθώς τα εγγενή χαρακτηριστικά του αλληλοεπιδρούν συνεχώς με το περιβάλλον του παιδιού. Τέλος, υπάρχει σημαντική ατομική διακύμανση μεταξύ παιδιών διαφορετικών ηλικιών, καθώς και στην ίδια ηλικιακή ομάδα.